Negara Arab kecam serangan Israel di kem pelarian Jabalia yang meragut lebih 400 nyawa di Gaza

Negara Arab kecam serangan Israel di kem pelarian Jabalia yang meragut lebih 400 nyawa di Gaza

ISTANBUL - Negara-negara Arab mengutuk serangan udara Israel ke atas kem pelarian Jabalia di utara Gaza pada Selasa hingga menyebabkan ratusan terbunuh dan cedera, lapor Agensi Anadolu.

Arab Saudi menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Luar mengutuk sekeras-kerasnya serangan Israel terhadap kem Jabalia.


Kenyataan itu menegaskan bahawa mencegah pertumpahan darah, melindungi orang awam dan menghentikan operasi ketenteraan adalah penting dan tidak boleh ditangguhkan.

Kegagalan untuk mematuhinya akan membawa kepada krisis kemanusiaan dengan Israel dan masyarakat antarabangsa perlu bertanggungjawab

Sementara itu, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dalam kenyataan turut mengutuk serangan berkenaan dan menekankan keperluan gencatan senjata segera untuk mengelakkan pertumpahan darah.

Qatar menggesa masyarakat antarabangsa segera bertindak menghentikan pembunuhan dan kemusnahan.

Kementerian Luar Qatar menjelaskan bahawa insiden itu meningkatkan ketegangan dan akan menjejaskan usaha rundingan serta mencetuskan lebih banyak ketegangan, keganasan dan ketidakstabilan.

Selain itu, Jordan, Yaman dan Mesir juga berkongsi naratif serupa.

Kementerian Luar Mesir mengutuk sekeras-kerasnya tindakan tidak berperikemanusiaan Israel dan menyifatkan serangan itu sebagai pelanggaran secara terang-terangan terhadap undang-undang antarabangsa.

Dalam pada itu, Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) menyeru masyarakat antarabangsa segera campur tangan menghentikan pencerobohan terbabit.

Setiausaha Agung Liga Arab, Ahmed Aboul Gheit, juga mengutuk pengeboman Israel ke atas kem Jabalia, dan mengulangi gesaannya untuk menghentikan serta-merta operasi ketenteraan di Gaza. - Bernama/Anadolu

@liputan_7

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!

Yolooo